Brownies

Chocolade brownies met karamelsaus

Chocolade brownies met karamelsaus zijn onweerstaanbaar en zorgen voor een verrassend smakelijk dessert, maar is ook heerlijk als lekkernij bij de koffie of thee. Of maak chocolade brownies met karamelsaus als traktatie op uw verjaardagsfeest! Bij elke gelegenheid zorgt het in elk geval voor enthousiaste reacties en een heerlijk smulmomentje.

Chocolade brownies met karamelsaus

Bereidingstijd: 40 minuten
Baktijd: 35 – 40 minuten
Porties: 16 porties

Ingrediënten:

Voor de chocolade brownies:

  • 140 gram bloem
  • 120 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 120 gram pure chocolade (in stukjes)
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • Mespuntje zout
  • 1 theelepel vanillearoma
  • 2 grote eieren
  • 2 eetlepels cacao
  • 100 gram geraspte witte chocolade

Voor de karamelsaus:

  • 50 gram boter
  • 225 gram fijne kristalsuiker
  • 150 ml melk
  • 240 ml volle room
  • 224 gram schenkstroop
  • 200 gram pure chocolade (in stukjes)

Benodigdheden:

  • Bakvorm (18x18cm)
  • Mixer of garde
  • 2 (Beslag)kommen
  • Zeef
  • Steelpan

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm in en bestrooi met bloem of bekleed de bakvorm met bakpapier, zodat de brownie niet blijft plakken.

Bereidingswijze brownies:

  1. De eerste stap is het maken van de brownies. Pas als de brownies uit de oven komen, begin je met de karamelsaus. De karamelsaus wil je namelijk warm serveren.
  2. Smelt de boter au bain-marie.
  3. Haal de pan van het vuur en roer de stukjes pure chocolade door de boter totdat de chocolade helemaal gesmolten is.
  4. Laat het boter- en chocolademengsel afkoelen.
  5. Voeg de vanillesuiker, het zout en de suiker toe aan het chocolademengsel en roer dit tot alles goed is gemengd.
  6. Voeg hierna de eieren één voor één toe. Blijf roeren tot alles goed is gemengd.
  7. Zeef de bloem en de cacaopoeder boven een beslagkom en voeg dit toe aan het chocolademengsel.
  8. Klop dit met de mixer of garde tot een glad beslag.
  9. Voeg als laatste de 100 gram geraspte witte chocolade toe. Dit geeft een leuk effect aan de brownies.
  10. Schenk het beslag in de bakvorm.
  11. Bak de brownie ca. 35 – 40 minuten in het midden van een voorverwarmde oven.
  12. Prik met een mes of satéprikker in het midden van de brownie om te kijken of het gaar is. Hoe meer er blijft plakken, hoe smeuïger ze zullen zijn.
  13. Als de brownie klaar is laat je hem iets afkoelen. Maak, terwijl je wacht, de karamelsaus.

Bereidingswijze karamelsaus:

  • Gebruik de steelpan om de boter, suiker, melk, room en stroop te verwarmen.
  • Verwarm het mengsel voorzichtig, met zo nu en dan roeren, totdat de suiker is opgelost.
  • Breng het geheel aan de kook en laat dit 10 minuten, met af en toe roeren, staan totdat de karamel bruinig van kleur is.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Roer de saus helemaal glad. De saus is nu klaar.

Serveer de brownies met de warme karamelsaus. Smullen maar!

Variaties:

Serveer de chocolade brownies met karamelsaus met kaneelijs en frambozen voor een compleet en feestelijk dessert.

Enjoy!

Dit vind je misschien ook leuk...